Var første påskedag 2019 virkelig den varmeste noensinne i Storbritannia?

Britiske MET Office har vært ute igjen og erklært at første påskedag 2019 var den varmeste noensinne; de målte 25 grader C på steder som Heathrow, Northolt og Wisley.

Riktignok kunne Storbritannia – i likhet med Sør-Norge – nyte varmt og fint vær denne påska. I Storbritannia kunne de trenge varmen etter et heller kjølig og trasig vær ellers i måneden. På den andre siden det er britiske MET Office som i ren eufori utroper rekorden. I den tilstanden er det visst ikke like rett å få med seg alle detaljene.

Kanskje de bare glemte det sømmelige i å gjøre oppmerksom på at når påska kommer så seint som i år, er det sannsynlig at første påskedag vil være varmere enn de påskedagene som kommer i overgangen mars – april. Den oppvarmingen kalles vår!

De glemte visst også at når første påskedag faller på 22. april, er det omtrent så sent som den overhode kan komme. I løpet av de siste 208 årene har den bare kommet like sent 12 ganger. Og hvis vi snakker om datoer i stedet for kirkedager, er temperaturrekorden for 22. april i England på 26,9 grader, altså hele 1,9 grader varmere. Den rekorden ble satt i 2011 ifølge nettstedet Electroverse, her.

Men jeg finner ikke så mange unnskyldninger for dem når de også hevder at årets påske i Storbritannia var de varmeste påskedagene i hele temperaturhistorien. Det stemmer aldeles ikke, for den rekorden ble satt på Påskeaften den 16. april i 1949 på Camden Square, London og lød på 29,4 grader Celsius.

*  *  *

Oppdag mer fra Egils blogg

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese