Temperaturen på Den Nordlige Halvkule i april og mai 2019

En amatørastronom sitt syn på værlaget

Mens det varslede Grand Solar Minimum (GSM) kommer stadig nærmere, ser vi allerede effektene av et svakere interplanetarisk magnetfelt. En av effektene er at Jetstrømmen (The Polar Vortex) bukter seg mer, en annen effekt er at økt mengde kosmisk stråling når ned til Jordoverflata og fører til økt dannelse av lave skyer, kjøligere vær og mer nedbør, her. Håkon Svensmark har gjort et banebrytende arbeid på det feltet, til tross for all motstanden han har møtt.
(Angående Grand Solar Minimum: Det ligger to videoer under linken på ordet ‘GSM’ ovenfor. Ta deg gjerne tid til å se på den siste av dem; den fra GWPF!)

Graden av buktning på Jetstrømmen svinger i takt med Solflekksyklus, her. Dette er viktig, fordi graden av buktning styrer både styrke og retning på høy- og lavtrykk.
– Når Jetstrømmen for tiden bukter seg slik som på bildet til høyre under her, vil kald polarluft trekkes med mot Middelhavslandene samtidig som varm middelhavsluft trekkes oppover i retning av polene. Jorda roterer selvfølgelig under Jetstrømmen mens strømmen forflytter seg fra vest til øst. Dermed skifter det hvilke regioner som har det varmere og kaldere enn normalt.
– Det britiske nettstedet NetWeatherTV har en utmerket animasjon; et varsel for Jetstrømmen over Europa de nærmeste ukene, her.

Bildet er hentet fra NOAA sin hjemmeside.

I april i år fikk noen av oss den varme oppadstigende enden av buktningen på Jetstrømmen og fikk uvanlig varmt vær for årstida. Nå i mai har den nedadgående enden av bukta rammet Europa og gitt oss uvanlig kjølig vær for årstida.
Faktisk har det blitt satt temperatur- og nedbørrekorder flere steder på Den nordlige halvkule i vår på grunn av den bølgende, polare vortexen, mens det andre steder tangeres temperatur-rekorder fra 1970-tallet og mye lenger bakover i tid.
Begge delene er naturlige svingninger, som skyldes forhold på Sola!

Her er et lite knippe slike rekorder fra 01. til 8. mai 2019

Norge:
Den gamle kjølige rekorden fra 1941 for Trøndelag ble slått 6. mai:
NORWAY JUST BROKE A DAILY COLD-RECORD FROM 1941, her

Danmark:
Danskene hadde nettopp noen av de kaldeste dagene siden 2. verdenskrig:
COPENHAGEN, DENMARK JUST RECORDED ITS COLDEST MAY DAY EVER, her

Sveits
Sveits har opplevd et rekordartet snøfall i mai, sammen med Storbritannia, Spania, Frankrike og Tyskland.
SWITZERLAND RECEIVES RECORD MAY SNOWFALL, her.

Russland og Europa
Den økte bølgeformen på Jetstrømmen har store konsekvensene for Russland og Europa (og selvfølgelig for resten av verden!):
Extreme temperature anomaly contrast: central Europe vs NW Russia, her.

Chicago, USA:
Chicago hadde sin mest snørike april-måned siden 1982
CHICAGO JUST HAD ITS SNOWIEST APRIL SINCE 1982 + MORE FAILED AGW PREDICTIONS, her

* * *

PS: Solflekksyklus, Jetstrømmen og Kosmisk stråling er bare noen av de omkring 1000 antatte faktorene som påvirker værlaget på Jorda, men de er ganske viktige!

Oppdag mer fra Egils blogg

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese