SKRÅBLIKK PÅ UTTRYKKET «FARLIGE PLANTER»

Jeg følger med i ei gruppe for artsbestemmelse av planter på Facebook. Etter å ha fulgt med gruppa i noen uker ser jeg at mange kommentarer der kan omskrives slik:

«De fleste fremmede arter er farlige for norsk flora».

Jeg ønsker slett ikke erte på meg noen i «plantesamfunnet», men jeg håper på en bevisstgjøring om utviklingen av flora og artsmangfold over hundrevis, ja tusenvis av år.
Og bare så det er sagt: Jeg mener SLETT IKKE at noen bevisst skal innføre arter som formerer seg ukontrollert og fortrenger de vanlige plantene vi har!!

Men når jeg leser alle kommentarene om «farlige arter», spør jeg ofte meg selv: Har virkelig Den Norske Floraen alltid vært statisk?

Jeg mener tvert imot – at floraen vår har alltid tatt imot nye planter mens andre arter har dødd ut. Min påstand er altså at planter har kommet til og dødd ut i tidligere tider også i takt med naturlige, vekslende klimatiske forhold og fauna. (Fauna ja; det er vel fortsatt et faktum at beitedyr og insekter påvirker floraen, eller hva?)

Det er kanskje litt søkt å gå helt tilbake til da Innlandsisen hadde trukket seg tilbake for ca 12.000 år siden, men likevel: «Det nakne Skandinavia» ble vel også en gang kolonisert av fremmede lav- og plantearter bare få ti-år etter at isen forsvant, enten de invaderende vekstene spredte seg fra nunataker eller på andre måter?

Jeg regner med at fugler, som hadde blåst ut av kurs under stormer, kan ha hatt (og har) med seg frø av fremmede arter i magen; frø som har passert tarmkanalen deres og som spiret der skiten deres falt ned. Tar jeg feil?

Jeg gjetter at tilsvarende kan ha skjedd med sporer og frø som føk med vinden eller drev med havstrømmer: En gang i tida begynt de vel å vokse som «fremmed art», der de nå vokser, eller hva?

Jeg regner dessuten med at da vi hadde Steinalderoptimum for 8.500 til 5.000 år siden, hadde vi en litt annen flora enn den vi har i dag: Det vokste jo stor furuskog på Hardangervidda under denne varmeperioden. De finner fortsatt restene av den i myrene der oppe.

For å gå mye nærmere vår egen tid: Kan ikke floraen vår også ha endret seg både siden Middelalder-optimum og fra begynnelsen av Den lille Istiden fra 1280 og framover, uavhengig av hagestellet til munkene som får skylda for mange arter som har kommet til landet de siste hundreårene?

Skal vi tro Kongespeilet var det så varmt at  de dyrket korn i Norge helt opp til Helgeland på 1200-tallet. Slik aktivitet førte sannsynlig til spredning av ‘fremmede’ arter. – De sprøytet jo ikke ‘ugraset’ til døde den gangen. Men de ‘kornspredte’ artene tålte kanskje ikke overgangen til et kaldere klima, eller?

For å gjenta: Jeg mener SLETT IKKE at vi bevisst skal innføre arter som formerer seg ukontrollert og fortrenge de plantene vi har nå, men jeg undrer meg likevel litt over fokuset på «farlige planter».

– Jeg har stor sans for Heraklits tese: «Det Eneste Varige er Forandringen»!

***   ***   ***

De samme tankene som jeg har gitt uttrykk for her, kan dere også finne litt igjen av i denne artikkelen:

When they outcompete native species, it is not due to climate conditions but because the insects, plants, species, management practices, and conditions that keep them in check in their native lands don’t exist here.

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oppdag mer fra Egils blogg

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese